Какво предстои на България до края на 2019 г.

Какво предстои на България до края на 2019 г.
юли 28 18:28 2019

Първата половина на 2019 г. не донесе добър късмет на българския национален отбор по футбол, след като и края на 2018 г. предизвика нещастни емоции в привържениците, когато “Трикольрите“ пропиляха натрупаната преднина в Група С на Лигата на Нациите с 3 мача без победа в последните 3 кръга.

Новата година започна директно с квалификационни двубои за Европейското първенство през 2020 г. В първият прозорец за мачове на националните отбори от края на март, “Лъвовете“ се изправиха срещу балканските конкуренти Черна гора и Косово, като и двата мача завършиха с резултат 1:1.

Тези резултати рано-рано свиха българските шансове и се нуждаехме от задължителни добри резултати във втората двойка мачове от квалификационна група А. Само че, вместо да се върнем в играта, националите ни загубиха и двата си мача. Загубата с 2:1 срещу Чехия бе до голяма степен очаквана, но домакинското поражение с 2:3 от Косово успя да предизвика много по-бурни реакции.

След това колебливо начало на годината, Красимир Балъков и неговите избраници ще трябва да върнат доверието на българския фен в предстоящите мачове. Какво обаче очаква националите ни до края на годината? Ще успеем ли да измием срама?

Футболът на национално равнище в Европа се завръща в последните дни на астрономическото лято. На 7 септември капитанът Ивелин Попов и неговите съотборници излизат на “Уембли“ в най-трудния си мач от групата. Двубоят срещу “Трите Лъва“ се определя почти за невъзможен, а букмейкърите дават такъв коефициент за победа на нашите, какъвто вероятно би бил и за Люксембург или Малта (22.00 коефициент предлага водещия букмейкър 1xBet).

Ако срещу Хари Кейн и Рахийм Стърлинг не постигнем някакво абсолютно чудо, ще запишем осмият си пореден мач без победа, но до края на годината ще имаме още четири шанса да постигнем нещо.

Три дни след двубоя срещу Англия ще се играе още един кръг в Група А, но в него България почива и вместо това имаме уговорена контрола с Ирландия на Острова.

В началото на второто десетдневие от октомври е следващият момент в програмата, отреден за международни срещи, и на 11 октомври излизаме в Подгорица срещу Черна гора – отбор, срещу който с малко късмет спечелихме една точка в първия ни мач за 2019 г.

На 14 октомври най-сетне ще имаме и един домакински мач, но все още не се знае дали феновете ще могат да влязат на стадиона, тъй като дисциплинарната комисия на УЕФА разследва евентуални расистки скандирания и провокации от страна на нашите запалянковци в срещата срещу Косово, като всичко това може да доведе до наказание за един мач пред празни трибуни. Мачът ни на 14 октомври е срещу Англия и така хиляди фенове на английския футбол са застрашени да не могат да видят любимците си на живо.

Наказание вероятно няма да има за последния двубой за годината – този срещу Чехия на великата за българския футбол дата 17 ноември – но тогава едва ли ще има и много желаещи да бъдат на стадиона, тъй като в чешкия национален отбор няма големи звезди, а до тогава към днешна дата изглежда почти невъзможно да имаме теоретични шансове за класиране на Европейското през груповата фаза, макар да е възможно да се класираме, ако отборите пред нас в Лигата на Нациите си спечелят място на ЕВРО 2020 през квалификациите.