Как можем да се класираме за ЕВРО 2020 дори и да сме последни в евроквалификациите?

Как можем да се класираме за ЕВРО 2020 дори и да сме последни в евроквалификациите?
август 14 12:29 2019

Много хора побързаха да отпишат българския национален отбор по футбол след слабото начало в квалификационна група “А“ в европейските пресявки, но всъщност има един интересен и напълно реалистичен сценарий, при който можем да попаднем на ЕВРО 2020 дори и да не спечелим нито точка до края и да завършим на последно място в групата.

Разбира се, това няма как да стане през самата квалификационна група, а през новия турнир на УЕФА Лига на Нациите, който вече приключи за България, но все още ни държи в играта за първо участие на голям форум от 2004 г. насам.

Както може би си спомняте, българският национален отбор завърши на второ място в групата си в Лигата на Нациите, което не се оказа достатъчно за класиране на плейофите, но ни постави в листата на чакащите. По-конкретно, на първо място в листата на чакащите.

Според регламента на турнира, победителите в четирите групи в третата дивизия на Лигата на Нациите участват на плейофи за едно място на Европейското, но, ако някой от тези победители се класира за континенталния шампионат през квалификациите, неговото място в плейофите се заема от отбор от листата на чакащите.

С оглед на тази ситуация, България ще участва на плейоф, ако един от следните четири победители в групите в Лигата на Нациите пожъне успех в квалификациите:

  • Шотландия
  • Норвегия
  • Финландия
  • Сърбия

Нека да разгледаме как се движи всеки един от тези отбори, за да разберем какви са ни шансовете:

Шотландия

Шотландия понастоящем са 4-ти в група I на квалификациите след победи над Сан Марино и Кипър и загуби от Казахстан и Белгия. Фаворити в тази група са Белгия и Русия, които са категорични до този момент, но за “Келтите“ остават шансове за третото място.

Норвегия

Норвегия също са четвърти в своята група (Група F), след като успяха да спечелят единствено срещу Фарьорските острови до този момент.

Финландия

За сега най-големи надежди ни дава финландския отбор. Те са втори с актив от 9 точки след 4 мача, а по-важното е, че вече имат 5 точки преднина пред двата си основни съперника Гърция и Босна и Херцеговина. Те в момента се разглеждат като фаворити за втората позиция.

Сърбия

Сърбите започнаха изненадващо добре евроквалификациите с равенство срещу Португалия, но след това бяха разбити с 5:0 от Украйна. Украйна дръпна с 6 точки пред Сърбия, а Португалия със сигурност ще се активизира в хода на квалификациите, така че на този етап изглежда малко вероятно за “Плавите“ да намерят място на първа или втора позиция.