Футболните ни национали струват в пъти по-малко от съперниците в Група А

Футболните ни национали струват в пъти по-малко от съперниците в Група А
август 04 10:13 2019

Българският национален отбор по футбол не започна по добър начин европейските квалификации, записвайки само 2 точки в 4 мача, и мнозина започнаха да критикуват наставниците на отбора в тези срещи (в първите два тимът бе воден от Петър Хубчев, а в двубоите през юни – от Красимир Балъков).

Трудно обаче може да се вмени някаква вина на двамата селекционера с оглед на това, че отборът на хартия е най-слабият в групата. Това се отбелязва от букмейкърски къщи, специалисти и портали за оценки на футболистите.

Според авторитетният портал transfermarkt.com, чиято основна цел е определяне на оценки за пазарната стойност на футболисти от цял свят, целият български национален отбор по футбол струва вкупом €31 млн. евро.

За най-скъпи се смятат Кирил Десподов и Ивелин Попов. Единственият роден футболист в някое от големите европейски първенства получава пазарна оценка в размер на €3 млн., а опитният 31-годишен капитан, който в момента е играч на руския Ростов, струва 2,75 млн.

Поглеждайки към съставите на конкурентите в нашата група, “Лъвовете“ изглеждат много далеч от истината.

Съставът на Косово, който би трябвало да се счита за аутсайдер в групата, спечели победа и равен от двата си мача срещу България, което доведе до много подигравки към “Трикольорите“, но всъщност представителите на младата държава струват цели €56,9 млн. или почти двойно спрямо нас. Най-висока оценка е поставена на лявото крило на Волфсбург Милот Рашица (€20 млн.).

Другият балкански конкурент – Черна гора – струва още повече: над €72 млн. Половината от тази сума се получава от оценката на бранителя на Атлетико Мадрид Стефан Савич, но много висока оценка има и Адам Марушич от Лацио.

В същото време, чешкият отбор може да се продаде за общо €129 млн., а английската селекция е от друга вселена със своята стойност от над €1,2 млрд. По този начин, “Трите лъва“ вече са най-скъпият отбор в Европа, вече изпреварвайки и световния шампион Франция.

Правейки преглед на останалите отбори в Европа, нивото на футболистите в българската селекция може да се съпоставя с това на Финландия, Армения, Израел и Казахстан.

Изводът от всичко това е прост – очевидно в българския отбор няма изобилие от качество и единственият начин да постигнем нещо е с добра организация, качествена отборна тактика и здрава битка. Точно по този начин тимът спечели първите си мачове в Лигата на Нациите и в крайна сметка завършиха на второ място в нея, което все още оставя шансове за класиране на ЕВРО 2020.