Силен старт на младежите – имаме ли шанс за историческо класиране на U21 Европейско?

Силен старт на младежите – имаме ли шанс за историческо класиране на U21 Европейско?
септември 11 00:19 2019

Националният отбор по футбол за играчи до 21 г. започна с гръм и трясък новия квалификационен цикъл за Европейското първенство за тази възрастова група през 2021 г.

Нашите млади надежди се изправиха на 5 септември срещу Естония като гост и спечелиха с разгромното 4:0.

На ст. “Кадриорг“ най-голямо впечатление направи юношата на Литекс Тонислав Йорданов, който в момента е собственост на ЦСКА, но играе като преотстъпен в Ловеч. Той се разписа цели три пъти в противниковата врата и по този начин вече има цели 17 гола в 21 мача с тази национална гарнитура.

Началото несъмнено е добро, но предстоят мачове и срещу много по-сериозни противници. Въпросът сега е какво очаква младите “трикольори“ и какви са шансовете им за класиране?

ЕВРО 2021 – Информация и формат

Настоящият квалификационен цикъл е битка за участие на Европейското първенство до 21 г. през 2021 г., на което домакини ще бъдат две държави – Унгария и Словения.

На шампионата ще участват общо 16 отбора. Двата домакина са с гарантирано право на участие, а за останалите 14 места се борят 53 отбора, които са разпределени в общо 9 групи.

Само победителите в деветте групи и отборът на второ място с най-добри показатели се класират директно от квалификациите. Останалите 8 отбора ще играят един плейоф в два мача.

Фазата на квалификациите ще продължи до октомври 2020 г., а плейофите ще се проведат един месец по-късно.

Кои са съперниците на България?

България попадна в 5-та група на квалификациите, където компания ни правят още отборите до 21 г. на:

  • Сърбия
  • Полша
  • Русия
  • Латвия
  • Естония

Русия се приема като отборът с най-добрите играчи в групата, въпреки че този отбор не успя да се класира за последните две Европейски първенства. Сега обаче “Сборная“ има редица изключително талантливи играчи, включително водещите футболисти на ЦСКА Москва Фьодор Чалов (голмайстор на Руската висша лига през миналия сезон), Иван Обляков и Игор Дивеев. Това поколение на Русия и техния треньор Михаил Галактионов силно вярват, че ще счупят каръка и ще намерят място на финалите.

Сърбия не пропусна нито едно от последните три европейски и е отбор с достатъчно самочувствие и история зад гърба си. Съседите ни винаги са вадили качествени млади играчи и от началото на новия век два пъти си проправиха пътя за финалния мач на Европейското, а само преди четири години станаха световни шампиони!

Полша в момента изглежда като отбор на нивото на Сърбия. Те също участваха на последните два континентални шампионата, като това лято се представиха на много високо ниво и спечелиха два от трите си мача в групата.

Литва и Естония никога не са участвали на най-големия европейски форум и не изглеждат с качества да постигнат подобен успех и сега.

Къде е България в тази компания?

Този български отбор за младежи до 21 г. определено изглежда по-способен от тима ни в последните квалификации, за което помага и обещанието на треньора на мъжете Красимир Балъков да не взима в неговия тим младите играчи, за да могат те да помогнат на младежкия отбор.

Да бъдат на по-високо ниво от предишната селекция обаче не е достатъчно, тъй като честно казано летвата не бе вдигната много високо. На последните квалификации останахме на пето място от шест отбора, а като черешка на тортата дойде поражението от Люксембург в последния кръг през октомври 2018 г.

Всъщност трябва да се върнем доста назад във времето, за да стигнем до последното участие на този национален отбор на Европейско. Докато при по-малките възрасти сме участвали много пъти на големи форуми, изглежда в годините около навлизането в мъжкия футбол някъде се къса нишката и на Европейско до 21 г. не сме участвали от 29 години.

От 23 години обаче не бяхме побеждавали нито един отбор с 4 гола разлика, а сега успяхме. Можем ли да прекъснем и другата дълга серия?

При такава силна конкуренция в групата е несериозно да се самоопределяме като фаворити, но този състав на България U21 с този треньор (Александър Димитров) изглеждат като отбор, който е способен поне да се намесят в битката. Началото е обещаващо, играта на “Лъвовете“ излъчва позитиви и остава да видим дали ще продължат да израстват в хода на надпреварата и дали късметът ще им се усмихне, защото в може би най-силната група без късмет няма как да стане.